Bedouin Travel AB
Startsida Om oss Flygbiljetter Arnresor Hälsoresor Jordanien Syrien Libanon Libyen Tunisien Turkiet Sharjah Dubai Kontakta oss Referenser Egypten
Kulturevenemang Mat Föredrag

Anmäl dig nedan om du vill ha erbjudanden och information om våra arrangemang:

 

E-postadress:
 

 

Bedouin Travel AB

 

Telefon 031-708 18 82

 

E-post:

info@bedouintravel.se

 

E-post för flygbokningar:

resor@bedouintravel.se

 

Huvudkontor:

Karl Gustavsgatan 52,

411 31 Göteborg.

 

Besöksadress:

Bergsgårdsgärdet 80.

 

 

 

Recept

Flera av de här rätterna lagade jag våren 2002 i Sveriges Televisions matlagningsprogram med Tina Nordström och Tomas Tengby.

 

tina02tomas

 

Fattosch

1/2 gurka

2 knipplökar

2 tomater

ca 1/2 kruka mynta

1/4 salladshuvud

1 vitlöksklyfta

1 msk vinäger

1tsk salt

3 msk olivolja

Rostade pitabrödsrutor (från ca 2 pitabröd)

Oliver

 

Skär pitabröd i små fyrkanter och rosta dem i ugnen.

Skär upp gurka, knipplökar, tomater och sallad. Blanda med mynta, riv vitlöksklyftan och blanda ner den också. Tillsätt vinäger, salt och olivolja och blanda samman ordentligt. Tillsätt de rostade pitabrödsbitarna till sist, blanda samman och dekorera med oliver (så många som önskas)

 

 

Tabouleh

ca 500 g färsk persilja

ca 1 dl borgol (vetekross)

1/2 dl citronsaft

2 salladslökar

3 tomater

100- 150 g färsk mynta

Blad från salladshuvud

ca 2 dl olivolja

salt

 

Skölj vetekrosset, blanda med citronsaften och en deciliter olja. Finhacka mynta och persilja. Skär lök och tomat i små bitar. Blanda samman ingredienserna med vetekrosset som svällt i citronoljan. Salta efter smak. Tillsätt eventuellt mer olja och citronsaft. Lägg upp salladen på fat ovanpå blad av isbergssallad.

 

 

 

 

Baba Ghannouge

1 burk auberginemos

(eller ännu hellre grillad, skalad och mosad aubergine)

1 stor vitlöksklyfta

1 msk citronsaft

1 dl yoghurt (naturell)

ca 1 msk tahina (sesampasta)

 

Blanda samman ingredienserna till en slät kräm. Garnera med hackad ättiksgurka och persilja (eller något annat t.ex. tomat). Servera med vitt bröd.

 

 

Shakrieh (syrisk lammgryta med yoghurt)

ca 1 kg grytbitar av lamm

1 l naturell yoghurt

1 ägg

3 st hela kardemummakärnor

2 stora gula lökar

1 l vatten

1 tsk beharat (arabisk kryddblandning med bland annat svart- och vitpeppar, kanel, nejlikor och muskotnöt)

salt (1/2 msk till köttbuljongen, 1 tsk till yoghurten)

 

Koka lammbitarna i ca 1 timme i saltat vattenkryddat med löken delad i stora bitar, beharat och kardemummakärnorna, tills köttet lossnar från benen. Rör ihop yoghurt med ägget och koka upp under konstant omrörning. Lyft över köttbitarna när yoghurten bubblar, rör sedan i ungefär 3 dl av buljongen. Smaka av. kanske behövs lite mer beharat, salt eller buljong.

 

 

Frike med kyckling

5 dl frike

1 l kokande vatten

3 msk smör eller margarin

1 köttbuljongtärning

1 stor kyckling eller 3-4 filéer

1 stor gul lök

2 stora klyftor vitlök

ca 20 mandlar, skållade, skalade och delade i halvor

 

Lägg friken i varmt vatten några timmar. Koka och rensa kycklingen, eller stek kycklingfiléerna på svag värme i ca 15 minuter. Dela kycklingköttet i mindre bitar. Häll av vattnet från friken och bryn i tjockbottnad panna. Tillsätt kokande vatten, buljongtärning, salt och peppar. Låt koka på svag värme, ca 15-20 minuter. Bryn under tiden vitlök och lök i en panna, blanda ned kycklingen och håll varmt tills friken är klar. Lägg friken på ett fat, garnera med kyckling och lök. Stek mandlarna i smör tills de blir gyllenbruna och strö över den färdiga rätten.